Minimalista maximalizmus lehet a boldogság titka?

A felhalmozás, a kacatfüggőség, a boltkórosság, a tárgyak imádata mára...

OLVASS TOVÁBB2021-04-09

A tetováló mű-vész

  Metál Sanyika ritkán hív fel telefonon. Mutatni akart valamit....

OLVASS TOVÁBB2021-04-05

lelki fáskamra avagy a fasorba se hiába vagy

A lépcsőfordulóban Rozovics néni majdnem levert lábról. Az én idős...

OLVASS TOVÁBB2021-04-02

A grund után Práter utcai rendcsinálás

A grund  farakásai ma is úgy állnak mint azokban a...

OLVASS TOVÁBB2021-03-30

Megváltó Instant bármi szembenézés helyett

Végre, még ha csak részben is, de összeült a masztermájnd...

OLVASS TOVÁBB2021-03-27

Kép-jelenség, a fény az érzelmekkel is játszik?

Nem sok van amit jobban kedvelek mint a vizuális mesélés....

OLVASS TOVÁBB2021-03-23

Átlagos világszám önparódia

Felmentem a Normafához. Átlagos esti forgalom volt már, nem a...

OLVASS TOVÁBB2021-03-21

Vonzás és taszítás, az emberi lélek mágnesei

Ez a kis gondolatébresztő morzsa aközben született amíg egy padon...

OLVASS TOVÁBB2021-03-15

Hipnózis aka Hüpnosz a halál kisöccse

Tibi a barátom úgy érkezett meg, hogy majdnem kitépte az...

OLVASS TOVÁBB2021-03-09

Elvárások kívül-belül

Az életünk telis-tele van elvárások sorával, ezek egy része külső,...

OLVASS TOVÁBB2021-03-06
a hibás döntés

A hibás döntés egy lehetőség

Félünk dönteni?

 

Döntésképtelenség , az egyik legjellemzőbb halogatási ok. Pedig ha bele gondolunk a hibás döntés több lehetőséget hordoz mint az elmaradt döntés . A hibás döntésben benne van a tanulási lehetőség. Kevesen gondolunk rá így. Sokkal inkább kötődik a kudarc élményéhez, mint a tanulás lehetőségéhez. Van mikor az is kihívás, hogy melyik inget vegyem fel. Jó hír, hogy a döntési képesség fejleszthető.

Az is biztos, hogy nem azonos szinten hozunk döntéseket. Ha a legnagyobb döntés amit egy szerda délután meg kell hoznunk, hogy iszunk e egy felest ráadásul megtoldva azzal, hogy hol, a Fogasházban vagy az Instantban , akkor azért ez nem oly nagy kihívás mint aminek elsőre látszik. Nagyot nem tudsz hibázni.  Minden másra ott a mastermind. Ez így jól hangzott, de nem feltétlen kell egy mesterelme csoport egy döntéshez, bár így belegondolva, ha benne vagy egy ilyenben, az is segíthet, de a legtöbb esetben neked egyedül kell meghoznod a döntést. Csak ne lenne olyan félelmetes. De miért az?

 

Már az iskolában

 

Annak idején az iskolában is a hibáink alapján kaptunk osztályzatot. Nem tudás pontokat kapsz azért amit tudsz, hanem hibapontokat azért amit nem. Pirossal jól alá is húzzák, hogy  lásd, hol hibáztál. Így aztán rögzül bennünk, hogy nem szabad hibázni, mert az nem jó, az hátrány. Ezzel szemben ha azt látnánk benne, hogy esélyt ad arra, hogy legközelebb már tudjam mi a helyes, akkor több bátorságunk lenne döntést hozni a túlgondolás és halogatás helyett, amik a haladás útjában állnak.

Biztos, hogy a fentieknek is szerepe volt abban, hogy inkább nem mentünk suliba egy dolgozatírást elkerülendő. Nem voltunk biztosak magunkban, féltünk, hogy hibázunk majd, inkább választottuk azt az utat, hogy ezúttal nem méretjük meg magunkat. Lógtunk. A kis Karesz és a drogos Tibike (született Szabó Tibor) osztálytársam volt, és szinte mindig együtt döntöttünk úgy, hogy kimaradunk a dolgozatírásból. Azt kell, hogy mondjam Karesz azóta sem lépett túl ezen a problémán, mert nem érezte annak. Anno nem ment el az egyetemi felvételiére, és erre talált logikus magyarázatot a “közvélemény” és önmaga megnyugtatására. Majd mikor a Barnevál virsli üzemében kivették volna a szalag mellől és kitanítják füstölőnek, azt sem vállalta, mert ” mi lesz ha….”  Döntéseket kellett volna hozni. Meg volt az esély hibázni. Egyetlen dolog van, ami azonban vigasztaló. Kevés boldogabb, és elégedettebb ember ismerek, mint Karesz. Szerencsére a nemi ösztön, és a szeretet igénye  erősebb volt, mint ez a félelme. Három gyereke van ott él ma is a Tisza mellett,horgászik, focizik az öregfiúkkal, és van egy felesége aki leveszi a válláról a döntések súlyát. Így is lehet. Zsák a foltját sikersztori. Ettől függetlenül nem baj ha tudunk dönteni, és nem rettegünk attól, hogy hibázhatunk.

 

Még a hibás döntés is jobb…

 

Pár éve egy vezetői értekezleten szembesültem ezzel, amin mint tanácsadó vettem részt. Egy komoly döntési helyzet előtt állt a vállalkozás. Már vagy 10 hónapja különböző tanulmányokat készítettek az összes osztály és vezető munkatárs bevonásával, de a döntés mégsem született meg. Patthelyzet állt elő.

Végül már csak két irány maradt amerre a cég elmozdulhatott, azaz A és B lehetőség közül lehetett választani. A tulajdonos is megjelent ezen a találkozón, ő egyébként már  ritkán szólt bele a vezetésbe, gyakorlatilag visszavonult az üzleti élettől. Most mikor átlátta a problémát azonnal kiválasztotta a B irányt. A vezetői értekezlet után lehetőségem adódott megkérdezni, miért tudta meghozni ilyen gyorsan azt a döntést amit az egyébként kiváló vezetők nem. Mi az a plusz amit ő meglátott a tervekben és a kollégái nem? A válasz nagyon meglepett:
– Semmi, dönteni kellett! Én a tervek alapján semmivel sem lehetek biztosabb abban, hogy melyik a jobb irány. Viszont eltelt 10 hónap ami alatt semmi sem történt, ha most tévedtem az ki fog derülni 3 hónap alatt. Akkor ismét tanultunk valamit, és utána gőzerővel indulhatunk a másik irányba.

Ha ezt eldöntötték volna hamarabb, akkor már tudnánk mi a jó irány. Általában ha az idő múlása miatt keletkező veszteség, vagy elmaradt haszon nagyobb, mint amit a hibás döntés előidézhet akkor így járok el. Nem okoz nekem gondot, ha tévedtem, mert mindenki téved, csak az nem aki nem tart sehová.  Nem a legfontosabb dolog, hogy hogyan döntünk , és mit, sokkal fontosabb, hogy döntsünk. Hosszú távon ez jobb eredményeket hoz, mint ha még évekig halogatunk, kutatunk, és végletekig kidolgozunk valamit.

 

A hibás döntés tehát az, ha nincs döntés

 

Úgy tűnik tehát, hogy ha bizonytalanok is vagyunk egy döntési szituáció kapcsán, mérlegelés után jobb ha meghozzuk a döntéstA célkitűzés 5 legfontosabb előnye . Itt a fókusz!. Ehhez az kell, hogy megértsük, ha hibázunk is , az a része a folyamatnak, és nem egy szégyenletes esemény, nem kapunk hibapontot csak a hibás döntéssel  kiiktattunk egy lehetőséget, amiről kiderült, hogy nem működik.

 

Oszd meg ha gondolod!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: email
Email

Szólj hozzá!

Scroll Up
%d bloggers like this: