Minimalista maximalizmus lehet a boldogság titka?

A felhalmozás, a kacatfüggőség, a boltkórosság, a tárgyak imádata mára...

OLVASS TOVÁBB2021-04-09

A tetováló mű-vész

  Metál Sanyika ritkán hív fel telefonon. Mutatni akart valamit....

OLVASS TOVÁBB2021-04-05

lelki fáskamra avagy a fasorba se hiába vagy

A lépcsőfordulóban Rozovics néni majdnem levert lábról. Az én idős...

OLVASS TOVÁBB2021-04-02

A grund után Práter utcai rendcsinálás

A grund  farakásai ma is úgy állnak mint azokban a...

OLVASS TOVÁBB2021-03-30

Megváltó Instant bármi szembenézés helyett

Végre, még ha csak részben is, de összeült a masztermájnd...

OLVASS TOVÁBB2021-03-27

Kép-jelenség, a fény az érzelmekkel is játszik?

Nem sok van amit jobban kedvelek mint a vizuális mesélés....

OLVASS TOVÁBB2021-03-23

Átlagos világszám önparódia

Felmentem a Normafához. Átlagos esti forgalom volt már, nem a...

OLVASS TOVÁBB2021-03-21

Vonzás és taszítás, az emberi lélek mágnesei

Ez a kis gondolatébresztő morzsa aközben született amíg egy padon...

OLVASS TOVÁBB2021-03-15

Hipnózis aka Hüpnosz a halál kisöccse

Tibi a barátom úgy érkezett meg, hogy majdnem kitépte az...

OLVASS TOVÁBB2021-03-09

Elvárások kívül-belül

Az életünk telis-tele van elvárások sorával, ezek egy része külső,...

OLVASS TOVÁBB2021-03-06
integritás iránytű

Integritás, az elveszett összetevő

A “négyeshatoson” vizslatom a le és felszállókat. A tolongókat és az udvarias, ha meglökik még ő kér bocsánatot típust. Azt aki átadja a helyet és azt aki nem. Régen sem volt másképpen talán az arányok tolódtak el, és sokkal több az önérvényesítő, megvalósító karakter. Az integritás amiről beszélgettünk nem olyan régen egy baráti találkozón. Rá kellett jönnünk, hogy mindenkinek mást jelent és nem is igazán tudtuk közösen se megfogalmazni, hogy pontosan mit. El is döntöttem, hogy utánaolvasok és helyrerakom ezt a fogalmat magamban.

 

Integritás, mint elfeledett tulajdonság

 

Nem is hinnéd, hogy mennyit vesztünk, ha tényleg feledésbe merül az integritás szó eredeti üzenete. Arról nem is beszélve,hogy saját életünkben mit vesztünk, ha nem éljük meg ezt a tulajdonságot saját magunkban a maga valójában.

Nem igazán szeretem az idegen szavakat, de ezúttal hálás vagyok az integritásnak, mert sok új dolgot tanultam meg általa. James Patterson klasszikus öt labdája közül az “integrity” egy nagyon összetett fogalom, mondhatni egy tulajdonság halmaz.

Miért fontos ez nekünk? Talán azért, mert saját integritásunkat sokszor a “tisztesség” vagy “teljesség” vagy éppen “feddhetetlenség”  jelentéstartalommal tudjuk le. Pedig lényegesen többről van szó. A szó a latin in tangere kifejezésből került át más nyelvekbe. Ott is a fenti felsorolással megegyező jelentéssel bírt. Viszont érdemes tovább bontogatni ezt az ígéretes és reményteljes szót.

 

Becsület, tisztesség, őszinteség az integritás nyerő triója

 

Ha az alapjait kezdem kutatni rögtön már a felszínen ott a becsület, és tisztesség valamint az őszinteség  fogalma, az, hogy megmondjuk az igazat, nyitottak vagyunk, és senkit sem akarunk kihasználni. Kicsit távol kerültünk ezektől a fogalmaktól, legalábbis nem ezek a fogalmak szerepelnek elől a nem létező fogalomtárunkban. Nem is ezek lebegnek célként a szemeink előtt. Nem ezekkel kapcsolatos inspirációk érnek minket. A drogos Tibike témába vágó  monológjával szemléltetném a helyzetet:

– Becsület? Te hülye vagy? Ma már nem divat becsületesnek lenni, néhol büntetik is bizonyos területeken, ahol le kell húzni a vevőt, el kell adni a terméket. Nem lehetsz őszinte vazze , mert felkopik az állad. Nem azt mondom, hogy ez jó, de ha érvényesülni akarsz bizonyos területeken, akkor a profit megeszi ezeket a fogalmakat. Ma már nem megszokott a  kézbecsapásos  ” gentlemen’s agreement ”  megegyezés. Annyi ajánlatot kapok e-mailben, hogy nem tudom követni, mindenre feliratkozom, bekapom az ingyenes csalijukat és a századik ajánlat után iratkozom csak le.

 

Értéket adnak, ha kell, ha nem

 

Mindenki értéket akar adni nekem ingyen és tök önzetlenül . Ezek alapján ez a világ az önzetlen emberekkel kellene, hogy tele legyen. Ehhez képest a saját értékesítési tölcsérükbe akarnak dugni, és minél több pénzt kisajtolni belőled. Nem nagy titok ez, hisz csalinak hívják az ingyenes cuccukat, ezek szerint te vagy a hal aki a horgukra akad. Nincs ezzel sok bajom, csak ne írná le százszor, hogy önzetlenül, ingyen, és értéket akar adni. Ha őszinte lenne, nem vennéd meg, mert az igazi motivációja a pénz amit csalival, az  “értékkel” és ezzel a borzasztóan álszent szöveggel körbetekerve akar megszerezni. Pszichológia öcsém mély pszichológia. Ismerik a viselkedési mechanizmusokat. Ennyi.

 

Tisztelet mint az integritás katalizátora

 

Kicsit mélyebbre ásva előkerül a tisztelet amit úgy nyerhetünk el, hogy a másiknak is engedjük kifejteni a véleményét, elmagyarázni az álláspontját, miközben ha kérdezünk is csak udvarias módon tesszük azt. Elfogadva , hogy az Ő véleménye pont olyan értékes, mint a miénk.

Még akkor is, ha a tiszteletről más jut eszébe mint nekünk. Vegyük például Palcsev Imre bácsi és Metál Sanyink örökös háborúját. Sanyi egyébként sem sok embert tisztel, hiszen a lázadás a lételeme, de Palcsev Imre kiemelt céltáblája. Az idős úr pedig minden alkalmat megragad, hogy kifejezze, mekkora hiányát érzi a felé sugárzó tiszteletnek. ” Régen bezzeg” harsogja gyakran. Egy átlagos párbeszéd kettejük között ma így néz ki:

– Kovács úr! legyen kedves betartani a békés együttélés szabályait?
– Palcsev elvtárs! Üdvözlöm…elvitet?
– Ne ízetlenkedjen fiatalember, adjuk meg egymásnak a tiszteletet!
– Maga azt már megkapta száz évre előre, mikor a szürke egyenruhában pózolt május elsején.
– Több tiszteletet is kaptunk mint ma, lehetne mit tanulni.
– Féltek maguktól ember. Ezt bajosan lehet tiszteletnek nevezni.
– Ezt én ma sem így gondolom, bár az tény, hogy sok mindent máshogyan látok a mai eszemmel.
– Na látja! Maga az eszével lát. Akkor mit is szeretett volna eredetileg?
– Kicsit halkabb zene hallgatást tisztelettel!

Kis idő múlva csend lett, majd hangosabban szólt valami földöntúli fémes muzsika mint előtte, de kis idő múlva vége lett ismét, és nem is jött újabb zeneszám. Vagy megunta Sanyi, vagy úgy érezte már megmutatta, hogy nála hiába kopogtatnak tiszteletért. Az nem jár , csak adható annak aki tényleg kiérdemelte.

 

Bizalom nélkül nincs integritás

 

A bizalom akkor épül, ha látják megbízhatóságunk, és azt, hogy pozitívan foglalunk állást. A tetteken keresztül építhető és nem a szavakon át. Hiszen itt is igaz, hogy a tettek azok amik hangosan beszélnek.

Azon gondolkodom kiben bízok úgy igazán? Te gondolkoztál már ezen? Akiben bízol azzal mersz őszinte lenni, ugye? Félünk megbízni másokban, és félünk őszintének lenni? Túl sebezhető az aki másokban bízik?

 

Büszkeség

 

Itt a büszkeség azon formájára gondolunk amikor kifejezzük rajongásunk és elköteleződésünk,  Gondoskodunk arról, hogy erőfeszítéseink nyomán valami értékes és nem szokványos dolog szülessen.

Tényleg büszke lehet aki tartozik valahová egy eszmeiség elkötelezett híve?  Azt hiszem , mindenki fel kellene, hogy építsen valamit amire büszke lehet. Nem olyan dolgokra gondolok amikre mások irigységgel reagálhatnak. Bár tudom, hogy van aki mindenre és mindenkire tud így reagálni, de ott a hiba benne keresendő. Nem nekünk kell megkeresni, és megmutatni neki, mert változni csak akkor fog, ha ő maga keresi meg ott legbelül az okokat. Szóval olyan büszkeség amire gondolok aminek nincs anyagi tárgya, vagy nem az a fontos, hanem mondjuk a munka amit mások érdekében végzett valaki. Vagy az amiről Popper Péter beszélt egykor a tanítványainak. ” Nem azért kell tisztességesnek lenni, mert ez ma megéri. Hanem annak ellenére, hogy nem éri meg” Akinek ez sikerül, és ennek az elvnek elkötelezett rendíthetetlen híve, akkor valóban érezhet egyfajta büszkeséget. Talán nem is érezzük át kellően, hogy mennyire igy van.

 

Felelősségvállalás

 

A bizalom testvére. A figyelem és gondoskodás demonstrálása a körülöttünk élők felé. Felelősek vagyunk a saját tetteinkért, de az ön azonos ember felelős a környezetéért is, a közösségért amiben él. Ehhez képest azt látom, hogy kell nekünk a bűnbak, attól nyugszunk meg, ha van. Kell aki azért felel, mert nekünk nem sikerült kiemelkedni, aki miatt nincs jobb életünk, kell valaki aki elviszi a balhét. A jobb életről azt gondolják sokan, hogy az jár nekik, hisz részei a közösségnek. Az, hogy ezért a közösségért, legyen az haza, vagy munkahely ők személyesen milyen áldozatot hoztak, vagy hoztak e valaha, az többnyire teljesen mellékes. Ezen túl pedig ott a lehetősége annak, hogy minden befektetett munka ellenére sincs eredmény. Sajnos ez is megtörténhet. A keleti ember erre azt mondja, hogy “karma” és éli tovább az életét. Örülve annak ami van. Nekünk ez nem elég, kell valaki akit “levághatunk” hacsak képletesen is, mint azt a bizonyos bakot.

 

Az ígéretek betartása a becsületesség előszobája

 

Senki sem akar valaki olyannal közösen munkálkodni  aki nem szavatartó, nem megbízható. Az, hogy nem vesznek többé számításba, mert elveszett a bizalom, az egyik legnagyobb hátrány amit elszenvedhetünk.

Mikor gyerek voltam gyakran hallottam, hogy “ígéret szép szó, ha betartják úgy jó”  emlékszik még valaki erre? Aztán megtapasztaltam, hogy ha egy kapcsolatban elveszik a bizalom, azt legtöbbször már nem lehet visszaszerezni.

 

Mások segítése

 

Annak felismerése, hogy valaki segítségre szorul, majd a folyamat kidolgozás, azon lépéseké amik elvezetnek a probléma orvoslásához.
Ebben az önös világban, ahol szétesik a szociális háló, mennyire vállalunk szerepet abban, hogy elesett, hátrányos helyzetű embertársainkat felemeljük. Képesek vagyunk e lemondani valamiről azért, hogy ezt meg tudjuk tenni? Van e olyan tervünk, ami mentén rendszeresen veszünk részt karitatív tevékenységben? Szoktunk e önkéntes munkát vállalni?

 

A fentiekből látszik, hogy az integritás valójában egy fogalom együttes, ami olyan összetett, hogy nem is egyszerű megérteni a mibenlétét. Egy valami biztos. Hozzá tartozik a teljességünkhöz. Nem lehetünk hitelesen, önazonosak nélküle. Érdemes megfigyelni magunkat, és a jegyzeteinket papírra vetni, hogy hogyan is nyilvánulunk meg stressz helyzetekben és hétköznapi szituációkban és mennyire felelünk meg a felsorolt fogalmaknak. Bízom benne, hogy a napi egy lépés technikáját alkalmazva eljutunk ennek a tudásnak a birtoklásához is.

Oszd meg ha gondolod!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: email
Email

Szólj hozzá!

Scroll Up
%d bloggers like this: