Minimalista maximalizmus lehet a boldogság titka?

A felhalmozás, a kacatfüggőség, a boltkórosság, a tárgyak imádata mára...

OLVASS TOVÁBB2021-04-09

A tetováló mű-vész

  Metál Sanyika ritkán hív fel telefonon. Mutatni akart valamit....

OLVASS TOVÁBB2021-04-05

lelki fáskamra avagy a fasorba se hiába vagy

A lépcsőfordulóban Rozovics néni majdnem levert lábról. Az én idős...

OLVASS TOVÁBB2021-04-02

A grund után Práter utcai rendcsinálás

A grund  farakásai ma is úgy állnak mint azokban a...

OLVASS TOVÁBB2021-03-30

Megváltó Instant bármi szembenézés helyett

Végre, még ha csak részben is, de összeült a masztermájnd...

OLVASS TOVÁBB2021-03-27

Kép-jelenség, a fény az érzelmekkel is játszik?

Nem sok van amit jobban kedvelek mint a vizuális mesélés....

OLVASS TOVÁBB2021-03-23

Átlagos világszám önparódia

Felmentem a Normafához. Átlagos esti forgalom volt már, nem a...

OLVASS TOVÁBB2021-03-21

Vonzás és taszítás, az emberi lélek mágnesei

Ez a kis gondolatébresztő morzsa aközben született amíg egy padon...

OLVASS TOVÁBB2021-03-15

Hipnózis aka Hüpnosz a halál kisöccse

Tibi a barátom úgy érkezett meg, hogy majdnem kitépte az...

OLVASS TOVÁBB2021-03-09

Elvárások kívül-belül

Az életünk telis-tele van elvárások sorával, ezek egy része külső,...

OLVASS TOVÁBB2021-03-06
célkitűzés iránytű

A célkitűzés 5 legfontosabb előnye . Itt a fókusz!

Miért fontos megtervezni az évünket?

Több dolog miatt is, de talán az általam megélt ötöt veszem ma górcső alá (sosem értettem mi a franc az, amíg meg nem néztem,hogy lényegében nagyító, azaz mikor ez alá veszem a dolgokat, lényegében közel akarom hozni, felnagyítani, jobban láthatóvá tenni.)  A célkitűzés nem megkerülhető, és nem lényegtelen. Sőt ennek elmaradása esetén jelentős hátránnyal indul az aki nem él vele. Ha tovább olvasol látni fogod, hogy nem túlzás ezt állítani, és ígérem kapsz hozzá motivációt, hogy te előnyt szerezz ehelyett.

Te irányítsd a történéseket, legalább részben!

Nos igen, eltelik egy év, és sokszor az érezzük, hogy a dolgok csak úgy megtörténtek, elmentek mellettük, de majd jövőre más lesz minden. Mitől lesz más? Attól lehet más, ha legalább nagy vonalakban megtervezzük. Féléves, negyedéves, havi, de ha igazán komolyan gondolod, heti bontásban is. Az igazán profik pedig év közben ez újra és újra pontosítják. Átnézik, hol tartanak éppen, mit kell átértékelni, kicsit átalakítani, de a fő vonalon haladni tovább. Megtervezik este a következő napot, és erről írnak egy listát, afféle sorvezetőt, hogy ne csak úgy elteljen a nap. Ezt persze nem mindig lehet tartani, de még mindig jobb, mint ha csak úgy hagynánk, hogy a dolgok megtörténjenek.

Nekem mindig van egy csomó cetlim amin részterveket készítek amik közül sokat menet közben majd átszerkesztek, van mikor napok maradnak ki, de mindig tudom, honnan kell folytatnom. Amíg ez nem volt többnyire csak úgy rámestek a dolgok, vagy én estem bele valaminek a közepébe, és annak többnyire nem volt füle vagy farka.

Meg tudod határozni a fő irányt. A jelszó: Célkitűzés!

Nagyon sok ilyen célkitűző webinárt, e-mail programot nézek át minden évben. A sok sablon között egyre erősebb vonalat képvisel az ami kimondja, hogy a fókusz a legfontosabb. Mit is jelent ez pontosan. Wolf Gábor és Janata Kriszta (Merketing Commando) például az mondja, hogy: ” Egy év, egy fő cél!” Azaz tűz ki egy jól meghatározható célt, amit nagyon szeretnél, fókuszálj erre, és minden más felúszó ideát, remek ötletet, lehetőséget tegyél félre. Köteleződj el, vigyél bele szenvedélyt, tanulj, és képezd magad akár szakértővé a célod felé vezető úton. Nem lehet, hogy több száz befektetett óra után ne legyenek sikereid.

Persze ehhez az kell, hogy olyan célt válasz amiért érdemes dolgozni, és ami másoknak is hasznára válik. Az nem cél, vagy nem jól meghatározott cél, hogy milliomos leszek. Kellene tudni, hogy mi által. Mit teremtve, és kiknek?  Van e arra szüksége bárkinek? Ha te magad vagy az, mert le akarsz fogyni, akkor miért akarod? Hogyan tudod megvalósítani, és a folyamatot beépíteni az életedbe, a mindennapokba? Ha az anyagi jólét a kitűzött célod, akkor nem árt tudni ,hogy miben vagy jó. Mit tudsz adni az embereknek ami olyan érték amiért cserébe örömmel adják oda neked a pénzüket? Hogyan tudod elérni, hogy tudjanak rólad? Hogy tudod eljuttatni hozzájuk az üzenetedet?

Tűzd ki a folyamat lépcsőfokait, ha például három év alatt szeretnéd felépíteni a saját vállalkozásodat, akkor abból az első év teendőit kezd el megvalósítani. Komoly munka, de a cél is komoly. Kezedbe veszed az irányítást, és nem csak megtörténnek veled a dolgok, hisz most már a célkitűzés mutatja az irány, van térképed és biztosan haladsz előre az erdőben is. 

Ha megvan az irány, teremtsd meg a helyét az életedben!

Gyakran hallom, hogy: ” Munka mellett nekem erre nincs időm. ” Gondold át, hogy ez mit is jelent! Azt jelenti, hogy már feladtuk azt a törekvésünket, hogy létrehozzunk valamit ami tőlünk az ami. Persze ha a munkádban te kiéled az alkotásvágyad, és kellően motivál, elégedett vagy a jövedelmeiddel is, a szabadidődben inkább pihennél akkor sem felesleges a célkitűzés. Nem csak a karrier, de az önfejlesztés, az éves kirándulások, és közös családi nyaralás, a sport területén is fontos lehet, hogy a céljaid által motivált állapotokat élj meg.

Vegyük például a futást. Mikor tudsz nagyobb lendülettel elindulni egy esős reggelen? Akkor ha ez csak egy újabb futás az esőben, vagy ha ez az edzés egy alapköve annak, hogy március 20.-án le tud futni, a tervezett félmaratonodat a barátaiddal? Ilyen motiváció mellett az is könnyebb, hogy munka előtt elindulj futni, vagy egy fárasztó nap után, illetve,hogy mindig megtaláld az edzéseid helyét a naptáradban. Kezded már érteni?

A sikered állomásai adják a további motivációt.

Ha sikerült elindulnod, és visszanézel az elmúlt hetekre, hónapokra és azt tudod mondani, hogy: “Igen, ez sikerült, és ezt is megugrottam.” Annál nagyobb motiváló erő nem is nagyon van. A siker, bármilyen apró is, újabb üzemanyagot ad, ez a te nitrod , ami felgyorsít. Már előre nézel ismét és látod, és egyre biztosabban tudod, hogy ahogy eddig, úgy ezután is érezni akarod a siker ízét, amit egy-egy újabb mérföldkő elérése jelent. A kis lépések belátható távolsága , és az elért eredmények adják, hogy sokkal könnyebben haladsz, lényegesen eredményesebben mintha csak úgy tennél ezt-azt valami ködös vagy ki sem mondott cél felé. Meggyőztelek? Akkor most figyelj!

A szokásainkból épül fel az ember akit a tükörben látunk.

Igen, jól olvastad. A szokásaink rabjai vagyunk. Ezek mentén épül fel a napod. Hiszen, ha reggel elmarad a megszokott kávé, vagy egy óra helyett tíz perc alatt kell elkészülnöd és nem tudsz reggelizni, akkor már is csorbul a komfortérzeted.

Egy szokás kialakításához legalább 21-66 nap szükséges az újabb kutatások szerint. Ez az jelenti, hogy ha le akarsz mondani valamiről vagy éppen fel akarsz venni egy új szokást, akkor azt minimum három hétig kell abbahagynod illetve gyakorolnod, hogy nagy eséllyel beépüljön a te saját programodba és megjelenjen mint tulajdonság benned. Illetve idővel látható jelei is legyenek rajtad, ha sportolsz az meg fog látszani, azt is észre fogják venni, ha egy ideje már meditálsz, mert változik a viselkedésed. Ha leteszed a cigarettát, ha elolvasol 30 könyvet a saját munkáddal, hobbiddal kapcsolatban, ha beiratkozol egy tanfolyamra. Mind a részeddé válik.

Persze a 21 nap és azon túl is kitartást igényel. Viszont legyen az a motivációd, hogy a jobb szokásokból egy jobb önmagad épül. Ez pedig megéri a plusz erőfeszítést, a extra időbefektetést. Célkitűzés nélkül nem építhetsz jó szokásokat.

Egy jó (ingyenes) eszköz a tervezéshez a YearCompass és ráadásul tud magyarul. Erről később bővebben is írok majd itt. Mit veszíthetsz, ha idén kipróbálod? Az se baj ha márciusban tervezed meg az év hátralevő részét, vagy a nyár végén az elkövetkező hónapokat. Miért kellene mindig szilveszteri fogadalmakban gondolkodni? Sohasem késő megtenni az első lépést. Utána pedig már könnyebb lesz, ha tudod merre lépj tovább, milyen sikerek vannak már mögötted, és milyen kihívások jönnek még.

A célod felé vezető utadnak ma lehet az első napja!

Célkitűzés totálisan metálosan

Amíg ezt a cikket írom valahol ordít a death metál . Arra mondjuk nehéz évet tervezni, persze nem lehetetlen. Kiülök a gangra és próbálom felismerni a “dalszöveg” foszlányokból az elmesélt történetet. Tombolhatnék rajta, hogy már megint megölik a délelőtti csendet, de miért lenne az jó. Neki most erre van szüksége gondolom. Iszom egy sört. Leakasztom a léggitárt, odaállok a korláthoz, és rázom a fejemen elhelyezkedő összes hajszálamat. Nem elég hosszú a hajam, hamar jön a felismerés. Mire a szám véget ér, szemből már három ajtó kinyílt. Az öreg Palcsev az ablakban könyökölve néz. Meghajolok, és intek mindenkinek, hogy oké vagyok.

Oszd meg ha gondolod!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: email
Email

Szólj hozzá!

Scroll Up
%d bloggers like this: