Minimalista maximalizmus lehet a boldogság titka?

A felhalmozás, a kacatfüggőség, a boltkórosság, a tárgyak imádata mára...

OLVASS TOVÁBB2021-04-09

A tetováló mű-vész

  Metál Sanyika ritkán hív fel telefonon. Mutatni akart valamit....

OLVASS TOVÁBB2021-04-05

lelki fáskamra avagy a fasorba se hiába vagy

A lépcsőfordulóban Rozovics néni majdnem levert lábról. Az én idős...

OLVASS TOVÁBB2021-04-02

A grund után Práter utcai rendcsinálás

A grund  farakásai ma is úgy állnak mint azokban a...

OLVASS TOVÁBB2021-03-30

Megváltó Instant bármi szembenézés helyett

Végre, még ha csak részben is, de összeült a masztermájnd...

OLVASS TOVÁBB2021-03-27

Kép-jelenség, a fény az érzelmekkel is játszik?

Nem sok van amit jobban kedvelek mint a vizuális mesélés....

OLVASS TOVÁBB2021-03-23

Átlagos világszám önparódia

Felmentem a Normafához. Átlagos esti forgalom volt már, nem a...

OLVASS TOVÁBB2021-03-21

Vonzás és taszítás, az emberi lélek mágnesei

Ez a kis gondolatébresztő morzsa aközben született amíg egy padon...

OLVASS TOVÁBB2021-03-15

Hipnózis aka Hüpnosz a halál kisöccse

Tibi a barátom úgy érkezett meg, hogy majdnem kitépte az...

OLVASS TOVÁBB2021-03-09

Elvárások kívül-belül

Az életünk telis-tele van elvárások sorával, ezek egy része külső,...

OLVASS TOVÁBB2021-03-06
megváltó asztrológia?

Megváltó Instant bármi szembenézés helyett

Végre, még ha csak részben is, de összeült a masztermájnd csapatunk ezen a márciusi szombaton. Jó időre ébredtünk. Mikor lementem a boltba már tavaszi hangulatú emberek sétáltak az utcákon. Mindig úgy élem meg ezt az eseményt, mint egyfajta újjászületést. Több mosolyt látok, és kevesebb ruhát. Mintha a test is szabadabb szeretne lenni végre. Ebben kicsit talán türelmetlenek is vagyunk, így sokan meg is fáznak, hiszen nincsenek felkészülve erre a “meztelenségre”. megváltás volt már mikor végre megérkezett a tavasz.

Az első ülés

Délután 13 órára beszéltük meg, hogy összejövünk. Marikó és Tibike pontosan meg is érkeztek, de Metál Sanyi se késett sokat. Úgy gondolom az is csak inkább volt az imázs miatt. Nehogy már a tömeggel érkezzen elvégre sosem állt be a tömegbe.  Először a gangon üldögéltünk , de később úgy döntöttünk kisétálunk a Károlyi-kertbe és ott tartjuk meg a gyűlést. Már menet közben arról beszélgettünk menni megmentő hirdeti magát a fészbúkon. Tréner, kócs, mentor, életmód szaki. Munkadarab meg van rendesen. Az egyszerű ajánlatoktól a hájtiketnek keresztelt szemérmetlen lehúzásig van minden a palettán. Persze ezek között van komoly szakember is  de döntsd már el, hogy melyik éri meg azt a húzós árat. Alaposan meg kell nézni, ebben egyetértettünk.

Megváltó üzlet

– Én a biznisz vonalon vagyok mindenevő – vette át a szót a drogos Tibike. Mint bróker régen is jártunk mindenféle konferenciákra, most meg online nyaljuk magunkba a trendeket. A marketing is érdekel egy pár éve.  Ott aztán a kóklerek egész sora van jelen , és ad értéket a saját szavai szerint. Stratégiai partnerségben vadásszák a célközönség leggyengébb prédáit.

Minap nézek egy előadást amiben feltűnt egy kis hiperaktív kölyök , és levezette hogy azonnal szerződj, és utaltasd át a pénzt, mert ha közben meghal az ügyfél, buktad a lóvét. Ez aztán a gondolkodás! A szörnyű az, hogy senki nem volt ott aki azt mondta volna neki, hogy nem buktál volna semmit, hisz nem is adtál semmit. Arról nem is beszélve, hogy ha bármi megakadályozza az ügyfelet abban, hogy igénybe vegye a szolgáltatást, a pénz akkor is visszajár valakinek, még ha éppen az ügyfél el is hunyt közben. Ha pedig senki sincs aki örököse, akkor sem túl etikus megtartani.
– Azannya valagát – tette hozzá velősen Sanyi  – ezek az igazi gátlástalan fazonok. Közben ahol lehet adják a szentet és a csapból is ezek folynak. A durva az, hogy van aki az utolsó millióját odaadja egy ilyen semmiből jött nagyot ígérőnek. Ezek nekem állandóan értéket akarnak adni, ha kell, ha nem.

– Jó a sztorija kérlek szépen –  mondta mosolyogva Marikó – lehet, hogy segíteni nem tud, de azt megtanulta, hogy az ügyfél a sztoridat veszi meg elsősorban. Jó esetben ha van mögötte némi valós tudás, akkor nem csak elégetik azt a pénzt vaktában. Ha mégis akkor a pénzen túl az igazi veszteség, a remény elvesztése lesz. Illetve a bizalomé. Ezek ha elvesznek nem lehet úgy pótolni mint a pénzt. Ezért veszélyesek ezek a kalandorok.

Megváltó jövőismeret

– Mit gondoltok az asztrológiáról , és más ilyen jellegű dolgokról? Vannak ezek a pálmalevelesek akik felolvassák a levelekre írt sorsodat, ami valami titkos helyen van és csak az ő emberük férhet hozzá? – tettem fel a kérdést miután Marikó mondatai után némi csend állt be.

– Erről a pálmásról nem hallottam, de az asztrológia nagy divat lett. A csillagokba írt sors vagy a pálmalevelekre írt sors ? Ó mondd, te kit választanál? – mondta Tiborunk nem elrejtve a cinizmust a hangjában.

– Én valahogy úgy érzem, hogy az emberek valamiféle megváltást várnak – válaszolt Marikó, és miközben folytatta felállt, és sétálni kezdett a pad előtt amin előzőleg ült. A szemünkkel követtük mozgását, és heves gesztusait – Könnyebb pénzt kiadni és egy tablettába zárt Krisztusként lenyelni a készen kapott válaszokat, mint szembe nézni magunkkal, és elfogadni a tökéletlenségünket, miközben munkát fektetünk abba, hogy jobbak legyünk.

– Jóhogy könnyebb széttárt karral azt mondani, hogy : “Bazz, én ilyen vagyok, a gurum is megmondta!” , mint oda állni a tükör elé és leköpni magad a sok szarért amit generálsz – kiabálta közbe Metál Sanyi, és  hevesen forogtak a szemei.

– Valami ilyesmire gondoltam – mosolygott Marikó Sanyinkra.

Lehetsz megváltó magadnak?

Ez egy jogos kérdés, képes e az ember saját magát megváltani, vagy kell ehhez a külső segítség? Kitől fogadjunk el segítséget? Az egyik teória szerint csak olyantól aki már megjárta az utat, a másik ezzel szemben azt mondja, hogy ez nem lehet feltétel, hisz nem várható el egy sebésztől, hogy csak olyan csonthoz nyúljon ami már neki is el volt törve. Mindkettőben van logika. Fel is tettem ezeket a kérdéseket a társaimnak.

– Úgy hiszem – ragadta magához a szót rögtön Tibike – illetve azt gondolom, hogy sokan azt hiszik, hogy lehetsz a saját megváltód. Míg mások már nagyon megszokták, hogy a fogyasztói társadalom kiszolgálja az igényeiket, így szívesen fizetnek a megváltásért, de legyen, gyors, fájdalom mentes, és ne kelljen már dolgozni érte. Olyan jó hinni abban, hogy tolok egy húszast egy ilyen asztrobojnak vagy görlnek, és megoldja az életemet. Aztán lehet, hogy valakinek meg is oldja. Nekem mondjuk ez túlságosan is ködös.

– Sanyi magasra emelte a kezét és jelezte Tibi felé, hogy jár a pacsi. Ebben most nagyon egyetértettek. Ezzel szemben Marikón látszott, hogy nem száz százalékban osztja az elhangzottakat.

– Annyit azért hozzátennék – szólalt meg végül szerényen – hogy nem is vagyunk mindannyian képesek az önfejlesztésben olyan szintre jutni, hogy reálisan lássuk magunkat, a helyzetünket, és  azt, hogy milyen feladatokat kellene elvégeznünk magunkon. Ehhez van akinek segítség kell. A hibát én úgy látom, hogy ott követik el, hogy mondjuk egy asztrológus után hanyatt dőlnek, és nem történik semmi. Egy újabb “aha élmény” után kis idő elteltével az egész már nem is olyan érdekes. Aztán keresik a következő tuti megváltó módszert. Viszont munkát véletlenül se tesznek bele és kerülik a magukkal való szembenézést. Ez sokkal fájdalmasabb, és nem megvehető, de nem is megkerülhető.

Tényleg bárkinek való önismeret?

Eszembe jutott valami amit még régen Popper Péter mondott egy előadásban. Nevezetesen az, hogy veszélyes lehet az önismeret, ha az ember nincs felkészülve arra ami kiderülhet róla. Hiszen mi van, ha azzal kell szembe néznie, ha az lesz a felismerése, hogy ő egy rosszindulatú, magának való, vagy éppen egy gonosz ember? Azt pedig nem tudja, hogy ezekből a felismerésekből indíttatva lesz e ereje ezekkel szembenézni, és jobb emberré válni. Esetleg akar e egyáltalán, hiszen eddig is elvolt valahogyan. Szóval ilyenkor nem árt, ha van ott valaki aki segít.

Ebben egyetértettünk mindannyian, és mivel közben a Nap eltűnt a szomszédos ház mögött, az első ülésünket sikeresnek minősítettük , és abban maradtunk, hogy szokássá tesszük, és nyilvánossá. Azaz bárki hozhat magával vendéget, illetve állandó tagokat is szeretnénk még. Miután ebben nagy volt az egyetértés, el is indultunk hazafelé. Meglehetősen emelkedett és vidám hangulatban a megváltó eszmecserénk fölött örömködve.

Oszd meg ha gondolod!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: email
Email

Szólj hozzá!

Scroll Up
%d bloggers like this: