Minimalista maximalizmus lehet a boldogság titka?

A felhalmozás, a kacatfüggőség, a boltkórosság, a tárgyak imádata mára...

OLVASS TOVÁBB2021-04-09

A tetováló mű-vész

  Metál Sanyika ritkán hív fel telefonon. Mutatni akart valamit....

OLVASS TOVÁBB2021-04-05

lelki fáskamra avagy a fasorba se hiába vagy

A lépcsőfordulóban Rozovics néni majdnem levert lábról. Az én idős...

OLVASS TOVÁBB2021-04-02

A grund után Práter utcai rendcsinálás

A grund  farakásai ma is úgy állnak mint azokban a...

OLVASS TOVÁBB2021-03-30

Megváltó Instant bármi szembenézés helyett

Végre, még ha csak részben is, de összeült a masztermájnd...

OLVASS TOVÁBB2021-03-27

Kép-jelenség, a fény az érzelmekkel is játszik?

Nem sok van amit jobban kedvelek mint a vizuális mesélés....

OLVASS TOVÁBB2021-03-23

Átlagos világszám önparódia

Felmentem a Normafához. Átlagos esti forgalom volt már, nem a...

OLVASS TOVÁBB2021-03-21

Vonzás és taszítás, az emberi lélek mágnesei

Ez a kis gondolatébresztő morzsa aközben született amíg egy padon...

OLVASS TOVÁBB2021-03-15

Hipnózis aka Hüpnosz a halál kisöccse

Tibi a barátom úgy érkezett meg, hogy majdnem kitépte az...

OLVASS TOVÁBB2021-03-09

Elvárások kívül-belül

Az életünk telis-tele van elvárások sorával, ezek egy része külső,...

OLVASS TOVÁBB2021-03-06
új szokások

Új szokások = új identitás ?

Péntek este van, új szokások kialakulóban

Írni kezdek, ma egész nap azon zörögtem, hogy miről, és egyszer csak hókon csókolt az ihlet, éppen a konyhában fogyasztottam a full egészséges vacsorámat mikor Drogos Tibike úgy beküldte a bejárati ajtót mint mindig amikor távozik és a szokott módon visszakiabálta már a gangról hogy : ” Csá muter majd jövök!”. Idióta szokás gondoltam magamba, és ekkor meg is állt a számban a gyulai kolbász és várakozott. Hát ez az! A szokásokról fogok írni, hogy miért alakulnak ki, és miért akadályozzák meg a Tibikét abban, hogy szépen csukja be az ajtót. 

Régebben sokat elmélkedtem azon, hogy mitől is vagyunk azok akik. Mi határozza meg, hogyan éljük a mindennapjainkat. Miért vagyunk annyira mások, és mégis annyira hasonlóak. Az egyik felismerésem az volt, hogy a napi szokásaink nagyban meghatározzák azt hogyan alakul az életünk. Ha és amennyiben ez valóban így van, akkor egy jobb élet felé jobb szokásokon át vezet az út. Hogyan fogjunk tehát hozzá az új szokások kialakításához? 

Régen minden pénteken a Zöld Pardonba mentünk a drogos Tibikével, aki tökre nem drogos, de tényleg Tibike. Ez egy szokás volt, amit kialakítottunk. Úgy fogtunk hozzá, hogy lementük. Attól tartok, hogy az ennél hasznosabb szokások kialakítása exponenciálisan nehezebb minél jobb szokásról van szó. Azért akkor ez sem tűnt rossznak.

 

21 nap ami meghatározó

 

Több kutatás is azt vizsgálta, hogy miért van az,hogy belefogunk valamibe, de a kezdeti lendület alábbhagyása után visszatérünk a már megszokott mederbe. Az agyunk az ami nem kedveli a változást, hajlamosak vagyunk a kisebb erőfeszítés irányába elmozdulni, és nem kilépni a megszokott kényelmi zónánkból. Ez nálunk így öltött testet tizenévesen:

– Jössz Suliba Tibike?
– Nem tudok, még nem szoktam meg,hogy vége a nyári szünetnek.
– Akkor maradunk?
– Abból baj nem lehet. Amíg van két ellenőrzőm, és le tudom írni a muter nevét.

Szeptember vége felé már enyhültek a tüneteim, mondjuk ebben két pofon is közrejátszott. Akkor még nem volt parkolópályára téve a makarenkói nevelés. Szóval pár hét után valahogy mégis visszazökkentünk az iskolás életbe apró ráhatások által.

 

Új szokások nem jönnek csak úgy

 

Akkor mégis hogyan lehetünk képesek változni, és új szokásokat felvenni. A megoldás az időben van itt is mint megannyi más esetben. Konkrétan a kritikus szám a 21. Legalább ennyi napig kell kitartanunk egy új szokás “beépítése” során, ahhoz, hogy az nagy eséllyel megmaradjon a későbbiekben is. Én azt gondolom ha a minimumot meghaladva a 28-30. napig következetesen építkezünk akkor jó eséllyel leszünk sikeresek a célunkat illetően. Bizonyos kutatások két hónapban határozzák meg a minimumot ami lehet, hogy egy túlbiztosított megközelítés. Azt gondolom, hogy itt is függ tőlünk magunktól, a személyiségünktől, és persze magától a szokástól is amit fel akarunk venni. Próbáljuk ki nekünk mi válik be, de azt javaslom 30 napig minimum tartsunk ki!

A Drogos Tibike és én régi cimborák vagyunk. Évtizedeken és rendszereken átívelő barátság a miénk. Nem drogos, de mindenki azt hiszi róla, és ez neki tetszik. Tök ciki lenne szerinte, ha kiderülne, hogy csak Tourette-szindrómás. Így mikor kiabál és rángatja a fejét még rá is játszik. Néha egy Níveás dobozból hintőporozza az orra alját. Hiába mondom neki, hogy ez nem menő. Egyébként meg bróker, egy pénzügyi zseni.
Nekünk középsuliban három hét pont elég volt, hogy rákattanjunk a bulizásra. Lejönni már sokkal nehezebb volt róla. Végül az is sikerült, de időnként visszaestünk. Ebben egymást mindig tudtuk támogatni.

Nagyon úgy tűnik, hogy egy jó szokást felvenni fokozatosan lehet, ha az egyébként kimozdít a megszokott kényelmünkből, ezzel szemben egy mondjuk úgy kevésbé hasznos szokást csípőből be tudunk hozni az életünkbe.
A jó szokások titka valójában egy folyamat ami valóban apró lépésekből áll. Minden megnyert nappal győzünk egy kicsit. Ez a pár egyszerű lépés következik most szépen sorban.

 

Egyszerre csak egy új szokás!

 

Megboldogul szomszédom Rozovics Ignác mondta mindig, hogy ne akarjak egy seggel két lovat megülni. Ez azt hiszem ez az új szokások tekintetében is megállja a helyét. Bár Ignác bácsi egyetemi tanár volt és nem zsoké. A katedráról is volt rálátása ezekre a dolgokra. Egyszer kicsit kapatosan arról mesélt, hogy emberkisérleteket végez évtizedek óta az egyetemen. Jót nevetett mikor látta az elképedt arcomat.
– Miért néz így ? Maga erről nem tudott?
– Nem – válaszoltam még mindig meglepetten.
– Pedig egyszerű. Számtalan kísérletet tettem, hogy embert faragjak még a legrosszabb diákomból is – ismét kacagott.

Valójában az akaraterőnk véges, és megoszlik az életünk valamennyi területe között ahol erőfeszítést kell tennünk és teljesítenünk. Azért fontos az új szokás bevezetésére tenni a fókuszt. Így megnöveljük a siker esélyét, mielőtt még az akaraterőnk kimerülne, és elhagynánk az egésszel. Ó ember, ha ez ilyen egyszerű lenne! Persze, nem egyszerű, de a fent leírt dolog egy logikus megközelítés, és túl is jutott a tesztelési fázison. Sikerrel. Ez az első lépés, és persze meg kell lépni mielőtt eljutnánk a következőhöz.

Mi az a szokás amit szeretnél az életed részévé tenni. Mit tudsz erről a szokásról? Tudj meg róla minél többet, járd körbe a témát, olvass utána. Megismerve a hasznát , azt hogy mi módon tenné jobbá az életedet táplálni fogja a kitartásodat és az akaraterődet az elkövetkező 30 napban. 

 

Kötelezd el magad a kitűzött célnak 30 napig 

 

Azaz fejben is tedd oda magad a siker érdekében. Bizonyos szokásokat könnyebben, másokat nehezebben lehet elsajátítani. Fektess energiát a folyamatba, és motiváld magad rendszeresen. Jó módszer erre, hogy gyakran elképzeled milyen jó lesz mikor már az új szokás birtokában éled az életed. Képzeld el az előnyöket, és éld át az érzést, mintha már ott tartanál, hogy uralod ezt az új szokást, és téged szolgál.

 

Haladj apró lépésekkel

 

Ha pusztán a kezdeti motivációra alapozol , akkor nincs B terved olyan esetekre amik az életben váratlanul következnek be, és esetleg kedvezőtlenül befolyásolják az új szokás kialakítását. A célunk pedig az lenne, hogy egy élethosszig tartó jó szokást alakítsunk ki.

A napi szintű és meg nem torpanó haladás titka, hogy ezeket az apró részvállalásainkat kihagyás nélkül teljesítsük. Ezek olyan kicsik, hogy kis fegyelemmel könnyen teljesíthetők. Munkába menet ha leszállsz a villamosról egy megállóval hamarabb, akkor sétálhatsz 5-10 percet minden reggel, és este is ugyanígy. Kelhetsz 20 perccel hamarabb, hogy meditálj vagy csinálj pár felülést vagy jóga gyakorlatot.

Senki sem hinné el nekem, hogy lefutottam a maratont. Igaz, hogy csak egyszer, de fejben nagyon sokszor. Ehhez persze először meg kellett tanulnom futni, ez még ment is valahogy, ami tovább tartott, hogy közben levegőt is tudjak venni. Este futottam,hogy senki se lásson. A villanyoszlopok voltak az edzőim. Egyiktől a másikig futottam, onnan a következő kettőt gyalogoltam. Pár heti tréning után komoly siker volt mikor képes voltam kettő majd 3 karó közti távot futni. 3 hónap után futottam le a maratont. Kicsit korai volt, de sikerült. Ekkor fejben már túl voltam a 17. maratoni versenyemen. Fejben volt meg. A testem utána egy hétig nem tért magához. Nem volt kész még.

 

Az új szokások egy már rögzült másik szokáshoz. 

 

Nem jó ha az új szokást egy pillanatnyi vágyra, egy divat trendre vagy hirtelen fellángolt, de múlandó motivációra alapozzuk. Sokkal jobban tesszük, ha egy olyan viselkedés formához kötjük, amit már követünk. Ha ezt a szokást már napi rendszerességgel műveljük akkor ennek a támogatásával az új szokást is könnyebb lesz felvenni. Például ha minden nap kávézol, akár többször is, akkor közben olvass egy-két oldalt egy könyvből. Így a kávézás szokása mellé oda tudod kapcsolni a rendszeres olvasást. Minden nap mosunk fogat, ha ezt összekötöd azzal, hogy utána leírod a másnapi teendőket, akkor ezzel megtetted az első lépést az időmenedzsment irányába. -Kicsi lépések ezek, de nyomuk lesz az életedben.

Erre is láttam példát ami működött itt a házban., egészen addig amíg az öreg Tóth vagy ahogy itt mindenki ismerte Tótiás az óriás véget nem vetett a szokás gyakorlásának. Mi tagadás rászolgált a nevére, mert igen nagydarab lapátkezű ember volt, de jámbor természetű. Nagyon szerette a gyerekeket. Dr Gébics viszont már nem szerette a feleségét. Az igazat megvallva tényleg lusta és rendetlen fehérnép volt Gébicsné. Szóval Dr. Gébicsnél szokásba jött, hogy időnként elverte a feleségét. A probléma ott kezdődött, hogy emellé a megszokás mellé kapcsolva mint új szokás elkezdte verni a fiát is. Ha már úgyis lendületben volt. Nem tartott ez sokáig, megszokni nem igen volt ideje, mert az öreg Tótiás tokostól tépte ki náluk a bejárati ajtót, mikor hallotta, hogy bőg a Gébicsék fia, és Gébicset úgy elverte nadrágszíjjal, mint szódás a lovát
– Neked milyen érzés? – kérdezgette miközben egyik karját megragadva verte a jogászt a szíjjal, az meg csak futott körbe- körbe vinnyogva.
Erre a hangra aztán többen lettek mint egy lakógyűlésen. Gébicséknél meg többé nem volt verés. Mire az asszony úgy megsértődött, hogy meg is szökött egy kántorral. A kis Gébics Sanyika pedig ottmaradt az apjával, aki többé soha nem bántotta. 

Soha ne szakítsd meg a folyamatot

 

Minden nap végezd el a feladatot. Vannak napok, amikor fáradtak vagyunk vagy rosszkedvűek, viszont ez ne legyen kifogás arra, hogy kihagyunk egy napot. Ha sikerül túllendülni a helyzeten, akkor legközelebb még könnyebb lesz. Jelöld a naptáradba a sikeres napokat pirossal. Ha már látod mennyi sikeres nap van mögötted, nagy eséllyel nem fogod megtörni a sort.

Nyerő szériában nem szabad kiszállni, ezt a téren mondta nekem Vili bácsi a nyugdíjas póker klub korelnöke. Állítólag ő már két lakás árát nyerte meg pókeren, de sajnos három árát el is vesztette. Ahogy mesélte, most azon van, hogy legalább nullára jöjjön ki mielőtt bedobja a floppon és kiterítik mint a kártyát. Vén zsugás hiszek neki.

 

Tervezd be előre, hogy lesznek kihívások és akadályok útközben

 

Ha előre tervezel ezekkel a tényezőkkel, akkor felkészülten fognak érni, és már meglesz rá a megoldásod is. Azaz hatékonyan tudod kezelni őket, és nem tudnak majd kibillenteni a folyamatból. Ilyenek lehetnek ha fáj valamid, vagy kimerült vagy, nincs elég időd, lehetnek financiális gondjaid, vagy az időjárás változhat meg. Esetleg önbizalom hiány lép fel. Mindig legyen egy terved amiben lejegyzed, hogy “ Mi teszek ha…” 

Ha úgy érzem nem fér bele az időrendbe ,akkor felkelek annyival korábban. Ha egy bosszantó nap után nincs kedvem tanulni, akkor előtte kiszellőztetem a fejem, és sétálok egyet. Ha esik az eső ,akkor elmegyek az edzőterembe. 

Ember tervez Isten végez . Lehet ez is egy “B” terv, de nem biztos, hogy éppen ráérnek fent megoldani a problémáidat, így jobb ha te veszed kézbe a dolgot. Isten örülni fog neki, hogy milyen önálló vagy.

 

Jelentsd be nyilvánosan,hogy új szokást építesz

 

Legyél tehát elszámoltatható. Ez extra motivációt fog adni neked. Hiszen tudod, hogy már mások is követik az, hogy haladsz a kihívásban. Tedd fel a részeredményeket a facebookra vagy más médiára. Írd ki, hogy hány sikeres nap van már mögötted, és még mennyi van hátra. Biztosan sok biztatást is fogsz kapni ami szintén motiváló. A végső sikered pedig jó példa a közösséged tagjainak.Lehet egy számonkérő haverod, aki naponta rákérdez az aznapi történésekre. Kereshetsz olyan közösségeket, fórumokat, ahol az új szokásoddal kapcsolatban tudsz posztolni, vagy ahol hasonló kihívásokkal néznek szembe a tagok. A “sorstársak” támogatása is átlendíthet a nehézségeiden.

Amióta van fészbuk azóta látom,hogy milyen sok idióta jár szabadon szájkosár nélkül. Viszont ilyen nagyívű bejelentésekhez ideális hely. Mindig van fent éhes troll, aki csak arra vár, hogy elgáncsoljon. Ez az első akadály, ezek valahogy mindig gyorsabban mint azok akik majd biztatni fognak és támogatnak, hogy elérd a célt. Múltkor a Virág Dezső bá  unokája  jelentette be, hogy elvonóra megy, mert a szexmánia már tönkreteszi az életét. Bejött neki. Azóta három lánnyal játszik szimultán papás-mamást. Volt neki “B” és “C” terve is úgy tűnik.

 

Jutalmazd meg magad a kis sikerekért.

 

Minden teljesített hétre tűz ki egy jutalmat. Ezek a jutalmak nem kell, hogy nagyok legyenek, de ott fognak lebegni a szemed előtt mikor éppen feladnád, és adnak egy lökést, hogy tovább haladj.

 

 

Építs új identitást új szokások hozzáadásával

 

Tedd az új szokások összességét az identitásod szerves részévé. Töltsön el büszkeséggel az új szokás  Ebben az esetben ragaszkodni fogsz hozzá, hisz nem akarod majd feladni önmagad. Azaz a tartós szokásod már azt tükrözi, hogy ki vagy te legbelül. Ezáltal a szokás tükrözi azt, hogy mi tesz téged egyedivé. Az új szokások így járulhatnak hozzá többek között ahhoz, hogy erősödjön az identitásod.

 

Innentől már nincs is más dolgod, mint kitalálni, hogy milyen szokást szeretnél behozni az életedbe. Átgondolni, és átélni ,hogy milyen érzés lesz majd ha eléred, és végig menni ezen a fent vázolt folyamaton. Mivel a szokásaink nagyban befolyásolják az életünket, legyen szó karrierről vagy akár a családról, érdemes ebbe időt és energiát fektetni. Évente 6-7 jó szokás elsajátításával ezekkel az apró lépésekkel elindultál egy jobb önmagad irányába. 

Ezt így felolvastam a házban több embernek akikről tudom, hogy érdekli őket a téma. Volt aki bólogatott volt aki azt kérdezte miért nem építünk egy szokás bankot és adunk hitelt az ígéreteknek. Hortenzia néni, Rozovics né tudniillik csak annyit mondott: ” A kamatlábra nem húzunk zoknit, és öreg kutya nem tanul új kunsztokat, az új szokások is bandában járnak.”  A tanulságot keresed. Én is, de azt majd legközelebb kérdem meg tőle.

“A tökéletesség nem az, amihez nincs mit hozzátenni, hanem amiből nincs mit elvenni.”

(Antoine de Saint-Exupéry)

Oszd meg ha gondolod!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: email
Email

Szólj hozzá!

Scroll Up
%d bloggers like this: