Minimalista maximalizmus lehet a boldogság titka?

A felhalmozás, a kacatfüggőség, a boltkórosság, a tárgyak imádata mára...

OLVASS TOVÁBB2021-04-09

A tetováló mű-vész

  Metál Sanyika ritkán hív fel telefonon. Mutatni akart valamit....

OLVASS TOVÁBB2021-04-05

lelki fáskamra avagy a fasorba se hiába vagy

A lépcsőfordulóban Rozovics néni majdnem levert lábról. Az én idős...

OLVASS TOVÁBB2021-04-02

A grund után Práter utcai rendcsinálás

A grund  farakásai ma is úgy állnak mint azokban a...

OLVASS TOVÁBB2021-03-30

Megváltó Instant bármi szembenézés helyett

Végre, még ha csak részben is, de összeült a masztermájnd...

OLVASS TOVÁBB2021-03-27

Kép-jelenség, a fény az érzelmekkel is játszik?

Nem sok van amit jobban kedvelek mint a vizuális mesélés....

OLVASS TOVÁBB2021-03-23

Átlagos világszám önparódia

Felmentem a Normafához. Átlagos esti forgalom volt már, nem a...

OLVASS TOVÁBB2021-03-21

Vonzás és taszítás, az emberi lélek mágnesei

Ez a kis gondolatébresztő morzsa aközben született amíg egy padon...

OLVASS TOVÁBB2021-03-15

Hipnózis aka Hüpnosz a halál kisöccse

Tibi a barátom úgy érkezett meg, hogy majdnem kitépte az...

OLVASS TOVÁBB2021-03-09

Elvárások kívül-belül

Az életünk telis-tele van elvárások sorával, ezek egy része külső,...

OLVASS TOVÁBB2021-03-06
vonzás

Vonzás és taszítás, az emberi lélek mágnesei

Ez a kis gondolatébresztő morzsa aközben született amíg egy padon ültem Csepelen a Duna parton, és néztem ahogy az első tavaszi pillanatok előcsalták a párokat és a leendő vagy csak lehetséges esetleg soha össze nem jövő kombinációkat. A vonzás jeleit, azokat amik valahogy az idő múlásával elkopnak ha hagyják. A kézfogás, az ölelés, az összekarolás. Kint a szabadban ezek árulkodnak a kíváncsi szemnek.

Vonzás misztériuma

Létezik ilyen? Mi lehet amögött, hogy két hasonló férfi, vagy éppen nő teljesen máshogyan boldogul a kapcsolatai terén, miközben szinte végletekig hasonló tulajdonságokkal, és esélyekkel futnak neki a másik nemnek. Mi teszi az egyiket sikeresség, és miért bukik el a másik menetrendszerűen?  Teljesen mindegy, hogy komoly kapcsolatról, vagy futó szexuális kapcsolatról beszélünk, a képlet ugyan az. Az érdekes az, hogy sok esetben, ha megkérded a sikeres hódítókat a titkukról, csak néznek, és nem tudnak válaszolni. Hiszen ők csak léteznek, vonzódnak, és minden megy magától. Mégis mitől?

A pszichológus, a vonzó, és a sikertelen

Egy alkalommal olvastam valahol egy esetről ahol a pszichológus összehozta két páciensét egy kísérlet erejéig. Megkérte a sikeres vonzót, hogy próbáljon segíteni a sikertelenséggel bajlódó másik páciensen. Tanítsa meg neki, hogyan viselkedjen, hogyan beszéljen a hölgyekkel, arasson sikereket ezen a téren. Három hónap után a hódító típus feladta. Azt mondta reménytelen. Addig volt ideje megismerni a másik férfit, és megértette, hogy mi állhat a sikertelensége mögött.

A vonzó imád, a sikertelen taszít

A pszichológus kíváncsian hallgatta. a férfi elmondta, hogy Ő nem tesz semmi különöset egyszerűen imádja a nőket. Nem tud és nem is akar más lenni. A kedvüket keresi, megnevetteti őket. Imádja a hangjukat, a testük minden mozdulatát. Szereti ahogy gondolkodnak, és amilyen finomak és védtelenek.  Nincs vagyona, nincsenek elvárásai. Jól érzi magát egy nővel, és attól az is jól érzi magát úgy tűnik. Ezzel szemben elmondta, hogy a beszélgetéseikből kiderült, hogy a másik férfi valójában nem szereti a nőket, Ő használni és kihasználni akarja őket, azt pedig a nő, az érzékeny műszer érzi, és kialakul a taszítás.

A vonzás mindenütt

Ez persze csak egy történet, de azért elgondolkodtam rajta magam is. A jó kapcsolat hozzájárul ahhoz, hogy teljes életet élj. Kihat az egészség és a család, a barátság de önazonosságunk területére is. Ide hozhatom még a munkát például, ahol ezt az analógiát követve a főnök- beosztott viszonyban is hasonló elemeket vélek felfedezni. Miért van, hogy a főnök bizonyos embereket kedvel, másokat nem? Lehetséges az, hogy ők, az úgynevezett “helóka-nyalóka” kollégák tényleg kedvelik a főnököt, és ezért tudnak vele úgy kapcsolatba lépni ahogyan te nem?  Nem lehet, hogy te ki nem állod, és ha nem is tudatosan ez ő érzi? Nem lehet, hogy a saját ellenérzésed az oka, hogy nem is vesz rólad tudomást?

Őt kedvelem, de őt nagyon nem

Miért kedvelünk embereket minden indok nélkül sokszor már az első találkozás alkalmával, és miért taszít valaki már azelőtt, hogy egy szót is szólt volna? Igen, létezik bennünk egyfajta tapasztalati alapú, a múlt eseményeire alapozott előítélet is. Viszont ezen túl létezik egy olyan érzékünk, – ez van akinél erősebb, míg másoknál alig észrevehető –  ami mint egy kis antenna tudat alatt veszi a másik ember rezgéseit. Ezek alapján pedig manifesztálódik számunkra hogy az illető szimpatikus avagy éppen ellenkezőleg.

Mit hozunk be a világba

Nagyon nem mindegy, hogy mit hozunk a világba. A fogyasztói társadalom arra nevel, hogy vegyél el minél többet a világ kínálta javakból, és keress még több pénz, hogy ez meg tudd tenni. Ez is egyfajta vonzás. A vágyak vonzásában élve keresünk egy érzést aminek csak egy ködös fogalma él a fejünkben.  Nem hiszem, hogy ez a megközelítés tényleg elvezet az annyira keresett boldogsághoz. Éppen ellenkezőleg, végletesen eltávolít tőle. A túlfogyasztó ugyanis azt képzeli, hogy a boldogság pénzzel megvehető. Ezt az az illúzió táplálja, hogy egy-egy vásárlás után tényleg érez örömöt ideig-óráig. Ez azonban csak a pillanatnyi vágyak kielégítéséből fakad. Nem szeretnék messzemenő következtetéseket levonni, de a boldogság fogalma sokszor nincs helyén a fejünkben. A trendek is változnak, mást jelent a boldogság egy mai fiatalnak, mint egy ötven évvel ezelőttinek. Miért? Biztos, hogy más dolgok kellenek ma az igazi boldogsághoz, mint valaha is kellettek?

Amitől vonzó a szeretet és ami nem szeretet

A szeretet, az amikor a másik szabadabbnak érzi magát veled, mint nélküled. Nem tudom hol hallottam ezt a megfogalmazást, de nagyon megtetszett. Nem ezt látom a legtöbb esetben. A szeretet jó manipulációs eszköz, és az is igaz, hogy sokszor azért teszünk meg olyan dolgokat amiket nem igazán szeretnénk, mert tudjuk, hogy csak akkor kapjuk meg a szeretetet. Ez már nem lehet egy egészséges formája a kapcsolatnak két ember között. Hiszen nem vagy szabad. Azt kell tenned és úgy ahogyan a másik szeretné, és ő majd ezek alapján ad szeretetet vagy nem. Működhet ez így? Szerethetek valakit azért ha megteszi amire vágyom, és kikapcsolhatom a szeretetemet, ha nem? Van ilyen gomb a szereteten. Vagy egyszerűen rég nem a szeretetről beszélünk, csak ezt a nevet használjuk rá minőségi korlátozás nélkül?

Már a villamoson hazafelé tartva éreztem, hogy ebben a témában rengeteg kérdést tettem fel magamnak. Nem is mindent tudtam megválaszolni. A rég esedékes “masztermájd” ülésünkön kezdhetnénk ezzel az örökzölddel. Mit gondolnak az ikrek, Metál Sanyi, Marikó erről a kérdésről. A drogos Tibivel annyit lógtam együtt, hogy nagyjából nyitott könyv az ember, de az sem kizárt, hogy meg tud még lepni. Bár ha egy filmcímmel kellene jellemezni nekem a vonzások és állatságok jut eszembe elsőre.

 

 

Oszd meg ha gondolod!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: email
Email

“Vonzás és taszítás, az emberi lélek mágnesei” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!

Scroll Up
%d bloggers like this: